TST Interactive

Thursday, March 30, 2006

72. Koğuş

Benim adım Turgay Suat Tarcan, sınıfım 8-A ve numaram 848'dir. İşte karşınızda Türkçe kitap özetim, yani 72. Koğuş! (1996)

Yazarın Adı: Orhan Kemal
Yapım Yılı: 1953-1958 İstanbul
Kitabın Adı: 72. Koğuş (Karaca Ofset Basımevi)
Kişileri: Ahmet Kaptan, Berbat Sölezli Ağa, Gardiyan, annesi (Ahmet Kaptan'ın), Hilmi Ağa
Beğendiğim Davranış: Annesinin Ahmet Kaptan'a sıkışık halinde para yollaması
Beğendiğim Kişi: Ahmet Kaptan
Sayfa Sayısı: 108 (Cem Yayınevi)
Eleştiri: Güzel bir kitap ama o kadar da iyi değil... Mesela 1. bölümün başında tavla oynamaları oluyor ama ne olduğunu, kimin kim olduğunu ilerki bölümlerde anlıyoruz.
Fiyatı: 1971'de 7,5 liraymış ama şimdikini bilmiyorum.

ÖZET

Ahmet Kaptan adında bir mahkuma köyden annesi tarafından 150 lira para gönderilir. Ahmet buna çok sevinir. Çünkü o zamanlar bu para hapiste çok büyük bir miktar olarak görülmekteydi. Bir anda Ahmet Kaptan koğuşta çok değer görmeye başlar, sevilir ve sayılır. Koğuştakilerin çoğu bu parayı değerlendirmenin en iyi ve en güzel yolunun kumar olduğunu söylerler. Ahmet Kaptan koğuşta en geçerli söze sahip olan Berbat Sölezli Ağa'nın koğuşuna kumar oynamaya gider. Kısa zamanda ikisi de çok para kazanırlar. Berbat koğuşu değiştirir. Hilmi Ağa'nın koğuşuna geçer. Fakat Ahmet Kaptan kısa zamanda hapishanenin en kötü koğuşu diye bilinen koğuşu düzeltir. En güzel koğuşlardan biri haline getirir. Herkesin üstünde yattığı kireç torbalarını kaldırıp yerine pamuk yataklar aldırtır. Fakat bir gardiyanın oyununa gelerek herşeyini yitirir. Kısa zamanda koğuş eski halini alır. Kaptan oyuna geldiği için bunalım geçirir. "Haksızlığa" uğramıştır. Kışın soğuk bastırınca koğuş çok soğuk olur. Birçok mahkum ölür. Ertesi kış da Ahmet Kaptan soğuktan donarak ölür. Kitabın arkasında "Cem Yayınevi, Orhan Kemal'in en iyi eserleri arasında yer alan [72. Koğuş]un altıncı baskısını sunar. Eserin altı baskı yapması gördüğü büyük ve haklı ilgiyi açıkça göstermektedir." diye yazıyor. Acaba 1996'da kaçıncı baskısında?

HARİKA ATASAYAR'IN YORUMU: Kendi görüş ve yorumlarına yer vermelisin. Tükenmez kalem kullanmamalısınız, çünkü tükenmez kalem yazıyı bozar, yazım hatalarına neden olur.

NOT: 1996 yılında Orta 3'teyken Türkçe dersi için yaptığım bu ödevi yıllar sonra okuyunca insan bir garip oluyor.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home